Okyanus tabanı nadiren 200 milyon yıldan uzun süre dayanıyor, ancak Akdeniz’deki araştırmacılar, 340 milyon yıllık bir okyanus tabanı keşfettiler, bunlar Pangea’nın başlangıcına kadar uzanıyor.
Okyanus tabanı nihai geri dönüşüm merkezidir. Bu ilkeye göre; Dünya’nın kıtasal kabuğu milyarlarca yıl boyunca var olabilmesine rağmen, tektonik plakaların hareketi ile kıtalar ergimeye uğramış okyanus kabuğuna doğru itildiği zaman yutulmalara neden olur!
Akdeniz Araştırması ile Ortaya Çıkan Korkutucu Senaryo
Akdeniz’in zemini binlerce metre derinliğinde tortularla kaplı ve keşfedilmeyi imkansız hale getiriyor. Araştırmacılar kabuğunu ziyaret etmek yerine, deniz tabanını incelemek için, kabuğa kaydedilen farklı manyetik yönlerin anomalilerini ölçtüler. Negev Ben Gurion Üniversitesi’nden Roi Granot “Zaman içinde manyetik alanın yönündeki değişiklikler, okyanus tabanlarında kabuk oluşumu için benzersiz bir zaman damgası sağlayan barkod oluşturuyor” diyor.
Granot ve ekibi, Türkiye-Mısır arasındaki doğu Akdeniz havzalarında, Aşağı Büyük Menderes Havzası ve Akdeniz’in doğu sahilleri çevresinde yaklaşık 5310 km deniz tabanını haritalamak için 2012-2014 yılları arasında dört araştırma gezisi düzenledi. Haritalandırdıklarında, hızla, sensörlerin, daha önce keşfedilmemiş okyanus ortası sırtını gösteren manyetik şeritler üzerinde toplandığını fark ettiler. Burası Doğu Akdeniz’in ortasında Kıbrıs’ın doğusunu işaret ediyor.
Granot, antik kabuğun eski Tethys Okyanusunun bir parçası olabileceğini ve bunun da suyun gövdesinin önceden düşünülenden 50 milyon yıl önce oluştuğu anlamına geldiğini öne sürüyor. Dolayısı ile bahsi geçen bölge risk altında olabilir ve hatta bu eski kabuk Akdeniz ülkelerini yutabilir.
Araştırma karşıt görüşlere hedef olsa da yaşlı dünyamızın bir takım değişiklikler geçirmesi muhtemel, dileğimiz 50 milyon yıl sonrası yeni bir Dünya’nın kurulması…