Yatağa başımızı koyduğumuzda bazı şeylerin biz farkına varmasak bile aslında sabah uyanıncaya kadar birçok aşamadan geçiyoruz.
İlk gözlerimizi kapattığımızdan itibaren NREM döngüsüne giriyoruz ve bu döngü uykunun beyin aktivitesini yavaşlatarak bazı yeniliklerin gerçekleşmesini sağlıyor.
NREM döngüsünde vücudumuzun dokuları, iyileşiyor ve yenileniyor. Zamanla kas ve kemiklerimizin gelişmesine ve bağışıklık sisteminin şarj edilmesine de yardım ediyor.
Uyku Evrelerinde Neler Dönüyor?
4 aşamadan oluşan NREM evreleri sonrasında REM evresini geçiş yapılır. NREM 1 aşamasında uyku biraz hafif oluyor ve bu aşamada oldukça kolay uyanabilirsiniz.
Bu durumdayken konuşulanları ve sorulan soruları bile cevaplayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra NREM 2 evresi geliyor. Bu evrede uyku yine hafiftir fakat göz hareketleri bir süre sonra durur ve beyin yavaşlar.
Kalp atış hızının yavaş olmasıyla beraber bu evrede vücut ısımızda düşer. Bu evrenin sonunda da vücut yavaş yavaş gerçek uykuya doğru geçiş yapar.
Nrem 3 ve 4 evrelerine uykuya daldıktan yarım saat sonra girilir. Artık bu evreler uykunun en derin aşamalarıdır. Dinlendiren ve rahatlatan bu evreler sırasında yavaş beyin dalgaları oluşur.
Ayrıca bu aşamanın sonuna kadar hiçbir şekilde göz yada kas aktivitesi gerçekleşmez. Nrem evreleri sonunda ise artık kişide rüya görme olayı yaşanır. Ayrıca hızlı göz hareketleri ve beyin dalgaları artar.