Alerji, herkesten farklı olarak bazı insanların bazı maddelere karşı aşırı hassasiyet gösterme durumudur. Genelde genetiktir yani aileden başka birilerinin de bir şeylere karşı alerjisi varsa, diğer aile üyelerinde de bu durumun yaşanması olasıdır.
Bebeklerde Alerji Nasıl Ortaya Çıkar?
Bebeğinizin alerji sorunu yaşayıp yaşayamayacağı ile olarak şöyle bir oran verilebilir. Örneğin sadece anne ya da baba olmak üzere birinden birinin alerjik bir vücut yapısı var ise, bebekte alerji oluşma riski %25 tir. Ancak bahsedilen alerjik vücut yapısı hem anne hem baba için geçerli ise o zaman bebekte alerji oluşma riski %50’lere kadar çıkıyor. Olayın bir de farklı bir boyutu var o da, anne ve babada aynı alerjik hastalık mevcutsa, o hastalığın bebekte de görülme oranı %70 leri buluyor. Ailenizde hiç bu tarz alerjik ya da astım gibi hastalıklar olmaması bebeğinizin buna maruz kalmayacağı anlamına gelmiyor.
Tam tersine ailede hiç görülmezken, bebeği astım olan aileler de var. Etrafınızda gördüğünüz her maddeye karşı alerjiniz oluşabilir. Alerjiye sebebiyet veren maddeler gıda yoluyla, hava yoluyla ya da derinize enjekte edilerek gibi birçok şekilde vücuda girebilir. Bebeklerde en çok 3 yaşına kadar alerjik durumlar görülür ve bunların da en sık karşılaşılanları gıda ürünleridir. Mesela inek sütü ve yumurta bunarlın başında gelir. Bunlar 3 yaştan sonra yerini soluyarak vücuda giren alerjilere bırakır.