Endometriozis, kadınlar arasında sık görülen ancak farkındalığı az olan bir hastalık. Ağrılı adet, kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısı gibi şikayetlerle ortaya çıkan endometriozis hastalığı, Türkiye’de bir buçuk milyon kadını etkiliyor. 15-49 yaşları arasında yani doğurganlık döneminde olan kadınların yakalandığı bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Konu ile ilgili doğruları ve yanlışları sıralayan doktorlara göre şiddetli adet ağrıları normal değil.
Farkındalık Az
Özellikle genç kızlarda ağrı kesicilere yanıt vermeyen adet ağrısı endometriozis belirtisi olabilir. Kronik kasık ağrısı olan, doğum kontrol hapı veya ağrı kesici ile dinmeyen ağrıların genç kızlarda bile görülme oranı yüzde yetmişleri buluyor. Bir yanlış inanış olan gebeliğin hastalığı tedavi etmesi diye de bir şey yok. Hamilelikte durağanlaşan hastalık sonradan yeniden görülebiliyor. Endometriozis hastalığının kısırlıkla falan hiçbir ilgisi yok ve hormonlarla da pek bağlantısı bulunmuyor.
Bu hastalığı çeken kadınların yüzde yetmişi doğurganlığını koruyor. Son yıllarda genetik yakınlık, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerin etkili olduğu ortaya çıktı. Bu önlenebilir bir hastalık da değil. Cerrahi veya ilaç tedavisi gerekiyor. Tanısı en çok geciken hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Lezyonlar ne kadar şiddetliyse ağrı o kadar fazla olmuyor, hastalığın yaygınlığı ya da şiddeti ile ağrılar arasında birebir ilişki bulunmuyor.