Üreticiler net bir resim çekmek ve mp3 çalar ile aynı kalitede müzik çalmayı çözdü, performansı hızlandırdılar. Parmaklarınızı ekranınızdaki bilgileri manipüle eden elektromanyetik sensörler haline getirmenin bile bir yolunu buldular. Fakat en iyi cihazlara sahip parlak dijital dünyamızın altı, kesinlikle düşük teknolojili bir sorunu gizliyor: parmak izi kirliliği!
Parmaklarımız ekranımızda hafifçe vurmak ve dokunmak için kullanışlı olsalar da kirlidir. Telefonumuzu ne kadar az manipüle edersek o derece bozulmamış, şık ve gelişmiş görünür. Dokunmatik ekranlarımızın başında bulunan tüm ilerici elektroniklerle, ellerimizde taşıdığımız lekeler, kir ve kirlerden arınmış bir dokunmatik ekranlı telefon, tablet veya monitör yaratmanın bir yolu var mı? Cevap; muhtemelen.
Ekran Kirliliğini Önleyecek Teknolojiler
Bir çözüm kendi kendini temizleyen bir boya: Titanyum dioksit (güneş kremi ve kozmetikte kullanılır) temasta mikropları ve bakterileri yok etme kabiliyeti nedeniyle inceleniyor. Araştırmacılar, dokunmatik ekran yüzeyine titanyum dioksit eklenmesinin, parmaklarınızdan sürülen yağlı görünümünün azalmasına neden olabileceğini düşünüyorlar.
Almanya’daki bilim adamları, hem su hem de yağları yok eden süper-amfifobik bir yüzey geliştiriyorlar. Kalsinasyon denilen bir kimyasal işlem kullanarak kirleri sertleştirmek için ısıyla parlattılar.
Neticede, yağların ve suyun damlacıklar halinde yuvarlandığı ve iz bırakmadığı bir yüzey vardı. Japon firma Toray, parmak izlerinin yapışmadığı özel bir kaplama ve yağ itici bir malzeme içeren bir film tanıttı.
Ayrıca Apple’ın bu konuyu bir dereceye kadar oleofobik (yağ itici) bir dokunmatik ekranla ele aldığını kabul edelim. Şu anda kullanılan yöntem üzerinde gelişme kaydettiğine inanılıyor, sadece bekleyip göreceğiz.