Google Haritalar, yavaş hareket eden veya yoğun trafiği göstermek için kullandığı yeşil, sarı ve kırmızı güzergâhlar, hedefinize giden en kısa yolu belirlemeye çalıştığınızda çok yardımcı olur, fakat Google, trafik koşullarını nasıl bu kadar iyi biliyor?
Google Haritalar, trafik görüntülemelerini ve daha hızlı rota önerilerini iki farklı bilgi türünden temel alıyor: Belirli günlerde belirli bir yol bölümünde seyahat etmenin ortalama süresi ile sensörler ve akıllı telefonlar tarafından gönderilen gerçek zamanlı verilerle ilgili veriler karşılaştırılıyor ve arabaların ne kadar hızlı ilerlediği rapor ediliyor.
Google Haritalar Nasıl Geliştirildi?
Sensörler, geçen araçların boyutlarını ve hızlarını algılayabilir ve daha sonra bu bilgileri bir sunucuya kablosuz olarak iletebilir. Bu sensörlerden gelen veriler, gerçek zamanlı trafik hacmini tahmin etmek için kullanılır. Bununla birlikte, sensörler genellikle en yoğun güzergâhlara yerleştirildiğinden, sensör verileri karayolları ve ana yollarla büyük ölçüde sınırlıydı.
2009’dan sonra Google trafik tahminlerini iyileştirmek için kitlesel kaynaklara yöneldi. Android telefon kullanıcıları, GPS konumu etkinleştirilmiş olarak Google Haritalar uygulamasını açtığında, telefon Google’a sinyal gönderir ve araçların ne kadar hızlı hareket ettiğini bildirir.
Google Haritalar, yolda olan tüm arabalar arasında gelen verileri sürekli olarak birleştirir ve trafik katmanlarındaki bu renkli çizgiler yoluyla geri gönderir.
Google Haritalar ayrıca, 2013 yılında Waze’i satın alarak trafik hesaplamalarına başka unsurlar da ekledi; artık sürücüler, kazalar, engelli araçları, yavaşlamalar ve hatta hız tuzakları gibi trafik olaylarını bildirmek için Waze uygulamasını kullanıyor. Bu gerçek zamanlı raporlar, yol çalışması, kaza yapan araçlar veya hızlı kameralar gibi şeyleri temsil eden küçük simgelerle Google Haritalar’da tek tek nokta olarak belirtiliyor.