Tiroid bezi ve salgılarına bağlı gelişen guatr, haşimato guatrın en yaygın nedneleri arasında gösterilmektedir. Guatr boyun bölgesi dışarıdan görülen ve bir şişlik olarak gözle fark edilen, ancak, yutma ve nefes alma gibi sağlık problemlerine yol açar.
Haşimato hastalığının teşhisi arasında tiroid bezi büyümesi yani guatr da bulunur. Beynin tiroid bezinin daha fazla TSH hormonu salgılaması neticesinde tiroid bezinin aşırı büyümesine yol açabilir.
Tiroid bezinin çok fazla çalışması hipertiroidizm ve az çalışması hipotriodizm de guatr hastalığı oluşumu üzerinde etkili bir sebeptir. Aşrı büyük guatrlar ses kısıklığına, aşırı yorgunluğa, fazla kilo artışı ya da kilo kaybına, asabiliğe ve uyku bozukluklarına yol açabilir.
Teşhisi…
Hormon testi, antikor testi, ultrason, tiroid taraması ve biyopsi gibi testler yapılarak teşhis konulabilinir bu hastalığa.
Tedavisi…
Tedavide ise guatr belli bir küçüklükte ise sadece gözlem ile kontrol altına alınır.. İlaç tedavisi uygulanarak küçültülebilir. Nefes ve yutkunma gibi zorluklar meydana gelmiş ise kesinlikle ameliyat ile tedavi edilmelidir.
Guatr özellikleri
Hızlı kilo kaybedilebilir, kalp çarpıntısı, aşırı terleme, asabiyet, ishal, zayıf saç teli, el titremesi, nefes alma zorluğu gibi sorunlara yol açar. Hipotiroidizm ise tiroid bezi tembelliğidir.
Tiroid bezi hormonları insan vücudunun var olan ihtiyacı olan hormonları yeteri kadar üretmez. Aşırı yorgunluk, aşırı halsizlik, üşüme, kabızlık, matlaşmış çilt, ses yetmezliği, kolesterol yüksekliği, kaslarda kuvvetsizlik, eklem ağrıları ve şişliği, ağır ve düzensiz adet dönemleri, aşırı depresyon, saç ve tırnak zayıflığı gibi sorunlara sebep olur. Her iki tiroid hastalığında da hormone dengesini sağlamak için ilaç tedavisi uyğulanmalıdır.