A.B.D’den gelen ve Arizona Üniversitesi bağlı arkeologlar çocuk yaşta firavun olan Tutankhamon’un mezar odasında yıllardır yaptıklar yüksek çözünürlükteki fotoğraf araştırmaları sonucunda iki kapı olduğunu keşfettiler. Kapılardan birinin Firavunun annesi Nefertiti’ye ait olduğu sanılıyor. Arkeologlara göre tahminleri doğru çıkarsa bu çok büyük bir arkeolojik keşif yaşanacak ve güzelden gelen kadın Nefertiti yeniden gündemde olacak.
Adı Güzelden Gelen Anlamında
M.Ö 1379-62 yılları arasında hüküm süren Nefertiti firavun Akheneton’un karısı. Mısır’daki inanışları kökten değiştirerek tek tanrı inancını yerleştiren bu firavunun kimliği üzerinde çok yoğun söylentiler var. Güneş Tanrı’yı kabul eden firavun Musa Peygamber zamanında yaşadığı için onun gerçekte Musa olduğunu düşünenler bile var. Tek tanrı inancı antik Mısır’daki rahip sınıfının hiç hoşuna gitmediği için toplumda büyük huzursuzluklara yol açtı. Nefertiti de kocasıyla beraber tek tanrı inancına geçti.
Altı kızı oldu ama erkek çocuk olmadığı için saraydan uzaklaştırıldı. Firavun salgın hastalıktan öldü ya da öldürüldü. Nefertiti’nin de başına vurularak öldürüldüğü biliniyor. Kendilerinden sonra Mısır’da gene eski inançlara dönüldü. İşte tarihte böylesine izler bırakan Nefertiti’nin o bilinen muhteşem güzellikteki büstü 1912’deki kazılar sırasında Alman arkeologlarca bulundu ve sigortalanarak Berlin’e götürüldü. Büstün bugünkü sigorta değerinin 300 milyon euro civarında olduğu söyleniyor. Nefertiti’nin mezarı ise henüz bulunamamıştı. Adı güzelden gelen kadın anlamına gelen Nefertiti, Mısır kraliçeleri arasında Kleopatra’dan sonra en çok bilineni.