Hamilelik döneminde bebek, kordon aracılığıyla annenin yediği içtiği şeylerden; hatta soluduğu havadan bile etkilenir. Dolayısıyla hamilelik döneminde sigara kullanan bir anne adayının içine çektiği tüm zehir, bebeğe kan yoluyla doğrudan geçer. Bu durum, çocuğun gelişimini hatta hayatını tehlikeye sokar.
Sigara tüketimi sonucunda yalnızca bebek değil, annenin sağlığı da risk altına girer. Çünkü sigaranın içerdiği zift, nikotin, karbonmonoksit ve sayılamayacak kadar çok zehir bebeği olduğu gibi anneyi de doğrudan etkileyerek ileride birçok hastalığa yakalanmasına sebep olabilir.
Sigaranın Bebek Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Hamilelik döneminde sigara kullanımının bebeğe birçok zararı vardır. Bunlardan en sık görüleni ise erken doğum riskidir. Normalde 38 ya da 40. haftada olması gereken doğum, çok daha önce gerçekleşebilir. Bu durum ise, anne ve bebeğin hayati tehlke yaşamasına sebep olur.
Sigaranin içerisinde bulunan maddeler, annenin kanındaki oksijen miktarını azaltır. Dolayısıyla bebek de kandan az miktarda oksijen alır.
Aynı şekilde bebeğin alacağı besin maddeleri de azalır. Bunun sonucu olarak bebeğin gelişiminde gerileme gözlenir. Ayrıca bazen sigara tüketen kişilerin bebeğinin ölme riski de oldukça yüksektir.
Nikotin aynı zamanda damarları büzücü etkiye de sahip oldupu için, hipertansiyona sebep olur. Hipertansiyonun varlığı ise, bebeğin anne karnında beslenmesi üzerinde olumsuz etki yapar.