Mesai saatlerini uzun süre masa başında geçiren ofis çalışanlarında sıkça görülebilen kas iskelet sistemi sorunları oluşur. Bunlara ofis hastalıkları diyebiliriz.
Kas zorlanmaları, tendinid adı verilen tendon iltihapları, sinir sıkışmaları ( karpal tünel ), bel ve boyun fıtıkları, bu sebeplere bağlı kireçlenmeler.
Ofis hastalıkları yalnızca iskelet sistemi rahatsızlıkları ile sınırlı değildir. Bunların yanısıra göz sorunları, baş ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve psikolojik problemler de sıkça görülebilmektedir.
Nasıl oluşurlar?
Bu sıkıntıların nedenleri olarak, uzun süre aynı duruşlara bağlı tekrarlanan hareketler, uygunsuz masa düzeni ve düzgün olmayan oturma şekli ile başlayabilmektedir. İş yetiştirme, zaman baskısı kaynaklı oluşan streste kas sıkışmaları meydana gelir.
Neler yapılabilir?
- Sandalyede kalça ve diziniz 90 derece olacak şekilde oturun.
- Bilgisayar ve televizyon ekranının göz hizasında olmasına dikkat edin.
- Kanepede uyumak gibi boynun pozisyonunu desteklemeyen hareketlerden kaçının.
- Sabahları yarım saat omurga düzgünlüğü için egzersiz yapın.
- Çok ağır eşya taşımayın.
- Bir yük kaldırırken, vücuda mümkün olduğunca yakın tutarak ağırlık merkezinin dengeleyin.
İdeal Oturuş Pozisyonları Ve Egzersizler
Kolların masa yüzey seviyesinden çok altta veya yüksekte olmasından kaçınılmalı, kollar masa üzeri dik açıda dirsek aşağısı yere paralel olarak tutulması önerilmektedir. Dik sandalyede bel hizasına konulabilecek destekle dahi birçok hastalığın önüne geçilebilmektedir.
İşe başlamadan ve mola zamanlarında basit ısınma ve germe egzersizlerinin kandolaşımını hızlandırması yorgunluk ve bitkinlik durumuna iyi geldiği de bilinmektedir.