Burnout yani Tükenmişlik Sendromu, sözcük ilk defa Meryem Uzerli ile karşımıza çıktı. Birçoğumuzun daha önce duymadığı, duyunca şaşıp kaldığı bir ifade.
Temel belirtileri ise şu şekilde: Bireyin iş ortamında, yoğun stres altında olması, kendisinden beklentileri yapamaması, yaptığı işten memnuniyetsiz, içsel yollarını bitirmeye başlaması, yorgunluk, keyifsizlik, öfke, hayal kırıklığı tükenmişlik sendromun en göze çarpan ruh halleridir.
Tükenmiş Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Tükenmişlik sendromu tedavisi için ise kişi, en başta bu hastalığı kabul etmeli ve bununla nasıl baş etmesi gerektiğine dair adımlar atmalı.
Tam da bu noktada belki yeniden kendisini gözden geçirmeli ve yaşamında aksayan yönleri birbir belirlemeli ve gerekirse her şeyden, herkesten uzak kendisine birkaç gün zaman ayırmalı.
İnsan yaşamında mutluluğun en temel faktörü yaşamanı dengelemesi. Kişi iş yaşamının dışında sevdiklerine zaman ayırmalı, spor yapmalı, nefes alacağı alanlar yaratmalı ve keyif aldığı şeyleri yapmaya başlamalı.
Ama yine de yeterli değil ise bu konuda uzmanlaşmış bir psikologa veya psikiyatra giderek uzman tedavisine başvurmalı. Hepsinden önemlisi de bu sendromdan kurtulmayı istemeli.